تگ کنونیکال چیست؟ + تاثیر تگ کنونیکال در سئو
در این مقاله قصد داریم در مورد تگ کنونیکال به صورت جامع و کامل بپردازیم. بیایید در مورد کاربردهای آن صحبت کنیم. همچنین استفاده بهینه از تگ های کنونیکال را به شما آموزش می دهیم.
تگ کنونیکال چیست؟
بهتر است آموزش این نکته را با یک مثال شروع کنیم، فرض کنید صاحب یک فروشگاه پوشاک بچه گانه هستید. شما قرار است لباس بچه گانه خود را در سایت وارد کنید. قطعا برخی از لباس ها شبیه یکدیگر هستند. و شما نمی توانید از مواد یکسان برای همه آنها استفاده کنید. شما 50 مدل برتر دارید و اگر می خواهید برای هر یک محتوای منحصر به فرد ایجاد کنید. حداکثر می توانید برای 20 نفر برتر محتوای منحصر به فرد تولید کنید. بقیه مطالب شما کپی می شود. به همین دلیل مهم است که از تگ کنونیکال برای صفحات خود استفاده کنید. با توجه به مثالی که برای شما آوردیم، تعریف تگ کنونیکال برای شما بسیار آسان خواهد بود. زمانی که می خواهید از همان صفحات در سایت خود استفاده کنید. بنابراین، اگر می خواهید به موتورهای جستجو بگویید کدام یک از این صفحات اصلی هستند، باید از تگ کنونیکال استفاده کنید. در این صورت گوگل برخی از صفحات اصلی شما را ایندکس می کند اما سایر صفحات شما را ایندکس نمی کند. و همچنین به این صفحات در صفحه اصلی شما اعتبار می دهد. همچنین توجه داشته باشید که تگ کنونیکال یک کد پایه اما کاربردی است. اگر نتوانید از آن به درستی استفاده کنید، می تواند نتایج منفی به شما بدهد. در نتیجه سعی کنید آن را به درستی درک کنید. توجه داشته باشید که استفاده از این تگ در وردپرس و زیرساخت های دیگر کمی متفاوت است که در قسمت بعدی به آن خواهیم پرداخت.
آیا همه سایت ها باید از تگ canonical استفاده کنند؟
شما به عنوان یک طراح وب یا سئوکار می توانید کمی محتاط باشید زمانی که در مورد تگ های کنونیکال صحبت می کنیم. و مطمئن شوید که از محتوای کپی استفاده نمی کنید. اما این موضوع نیاز به کمی تفکر دارد. وقتی یک سایت را بررسی می کنید، معمولاً مقداری محتوای تکراری می بینید. دلیل آن نیز بسیار روشن است. هنگامی که محتوای سایت خود را تجسم می کنید، به تگ های کنونیکال نیازی نخواهید داشت. اما خزنده های گوگل و سایر موتورهای جستجو این رویکرد را ندارند و بر اساس آدرس URL شروع به خزیدن در سایت شما می کنند و اولویت آنها برای تمایز محتوا آدرس URL است. همچنین توجه داشته باشید که اگر به عنوان یک فرد عادی شروع به بررسی آدرس های URL کنید، تفاوت چندانی را متوجه نخواهید شد. اما دیدگاه موتور جستجو کاملا متفاوت خواهد بود. http://www.site.comhttp://site.comhttp://site.com/index.phphttps://www.www.site.comhttp://site.com/index.php?refer=color وقتی به مثال های بالا نگاه می کنید، به عنوان یک کاربر و به عنوان یک انسان، هیچ تفاوتی نمی بینید و همه این صفحات برای شما یکسان هستند. اما وقتی از دیدگاه موتور جستجو به آن نگاه می کنید کاملاً متفاوت است و تمام 5 مثال بالا کاملاً متفاوت هستند. با توجه به موارد فوق می توان گفت که اگر سایتی تعداد صفحات کپی شده بیشتری داشته باشد. این بدان معنی است که سایت شما در گوگل رتبه پایین تری خواهد داشت و تلاش های سئوی شما در مورد سایت به طور قابل توجهی از بین می رود. پس سعی کنید روی این موضوع تمرکز کنید.
چگونه از تگ کنونیکال استفاده کنیم؟ (Canonical در Yoast – Canonical در WordPress)
زمانی که قصد استفاده از تگ کنونیکال را دارید، باید از آن در بدنه صفحه استفاده کنید. به دلیل مسائل امنیتی و همچنین برخی الگوریتمهای فعال در گوگل، گوگل کدهایی را که در بدنه قرار میگیرند نادیده میگیرد. از طرفی وقتی موضوع را بررسی می کنید متوجه می شوید که برخی از طراحان سایت تغییراتی در کد بدنه برخی از متخصصان سئو ایجاد می کنند. این تغییرات بیشتر رابط کاربری را بهبود می بخشد و زیرساخت را اصلاح می کند. همانطور که در بالا ذکر شد، اگر بتوانید تگ کنونیکال در بدنه سایت ایجاد کنید، ممکن است رقبای شما از آن استفاده کنند و با تغییرات به سایت شما آسیب بزنند. بنابراین برای انجام بهینه این کار می توانید از همان ابتدا لینک صفحه مورد نظر خود را وارد کنید. سپس در مرحله بعد کد rel=”canonical” و در مرحله بعد href و در مرحله آخر آدرس صفحه جدید را وارد کنید. برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید.
</ “link rel=”canonical” href=”http://site.com/”>
چگونه از تگ کنونیکال در وردپرس استفاده کنیم؟
وقتی به ساختار سایت بسیاری از افراد نگاه می کنید، آنها معمولا با وردپرس کار می کنند. بنابراین، ممکن است از خود بپرسید که چگونه می توان از Single Canonical در وردپرس برای راحتی بیشتر و بدون کدنویسی و چیزهای پیچیده دیگر استفاده کرد؟ کارشناسان سئو و طراحان سایت معمولا اولین افزونه وردپرس هستند که بر روی سایت نصب می شوند. این یک افزونه Yoast است. با این افزونه بسیار کاربردی می توانید به راحتی از تگ های کنونیکال استفاده کنید. یکی از دلایلی که افزونه Yoast محبوب ترین افزونه وردپرس است، سادگی آن است. هنگام نصب افزونه Yoast باید به قسمت پیشرفته آن بروید. در قسمت پیشرفته این افزونه می توانید گزینه “Canonical Address” را مشاهده کنید. اگر هنگام ایجاد صفحه این بخش را خالی بگذارید، به این معنی است که صفحه یک صفحه اصلی است. اما اگر آن را پر کنید به این معنی است که این صفحه صفحه اصلی نیست. توجه داشته باشید که وقتی می خواهید صفحه ای را به صفحه اصلی پیوند دهید، باید آدرس صفحه اصلی مورد نظر خود را در این کادر آدرس کنونیکال وارد کنید. در این حالت، شما به سادگی صفحه جدید خود را به صفحه اصلی پیوند داده اید.
آیا برچسب گذاری در سئو بهتر است یا استفاده تگ های کنونیکال؟
هنگامی که مفاهیم اولیه سئو را بررسی می کنید، متوجه می شوید که تگ کردن یک کار بسیار خطرناک و گاه تخصصی است که می تواند بیشتر از اینکه مفید باشد به شما آسیب برساند. به همین دلیل بهتر است این موضوع به طور کامل بررسی شود. حال بهتر است این موضوع را با کمک مثالی بررسی کنیم. فرض کنید یک سایت فروشگاهی دارید که در آن نوع خاصی از واشر را در اندازه های مختلف می فروشید. به عنوان مثال، شما یک واشر با قطر 3 میل، یک واشر با قطر 5 میل، یک واشر با قطر 7 میل و یک واشر با قطر 15 میل دارید. تمام مدل های ماشین لباسشویی شما باید از یک برند باشند و در یک دستگاه قهوه ساز استفاده شوند. اگر می خواهید از تگ کنیونیکال برای متمایز کردن این واشرها استفاده کنید. طبق گفته گوگل، شما یک خطای تکراری دارید. این به معنای محتوای تکراری است، در بهترین حالت، گوگل شما را جریمه نخواهد کرد. اما این بدان معناست که اعتبار بالایی برای گوگل نخواهید داشت و به سئو سایت شما آسیب جدی وارد می کند. اما اگر به جای آن از تگ کنونیکال استفاده کنید. کالای پرکاربرد محصول خود را به عنوان محصول اصلی قرار دهید و سایر محصولات خود را در آن ذکر کنید. در چنین شرایطی نه تنها سئوی سایت شما آسیب می بیند بلکه بهبود می یابد.
نکات برتر برای استفاده بهینه از تگ کنونیکال در سایت های فروشگاهی و غیر فروشگاهی
در این قسمت نکاتی را بیان می کنیم که می توانید از تگ های کنونیکال به بهترین شکل ممکن استفاده کنید. البته نکات ذکر شده در این قسمت از مقاله را در نظر داشته باشید. این نیاز به شخصی سازی و بررسی وضعیت سایت شما دارد. اما در کل با رعایت این نکات می توانید از تگ کنونیکال بهتر و به درستی استفاده کنید.
1. از تگ کنونیکال برای تاکید بر صفحه ارجاع خود استفاده کنید
فرض کنید قرار است یکی از 5 صفحه سایت خود را به عنوان صفحه اصلی داشته باشید و برای 4 صفحه دیگر از تگ کنونیکال استفاده کنید و به صفحه شماره یک مراجعه کنید. در اینجا بر اساس اصول پیشرفته سئو و الگوریتم های گوگل بهتر است به صفحه اول مراجعه کنید. به این کار خود ارجاع نیز می گویند. توجه داشته باشید که با انجام این کار یک تاکید ثانویه برای موتورهای جستجو ایجاد می کنید. پیشنهاد میشود به مقاله آموزش سئو رایگان سر بزنید. گاهی اوقات برخی از افراد از این تکنیک برای یک صفحه مهم نیز استفاده می کنند. از طرف دیگر توجه داشته باشید که استفاده از تگ کنونیکال محدود به شما نخواهد بود. اما بسیار مهم است که بتوانید از آن به شکلی بهتر و مناسب استفاده کنید و دسترسی کاربران را بهبود بخشید.
2. مطمئن شوید که از تگ canonical در صفحه اصلی خود استفاده می کنید
زمانی که کاربر وارد سایت شما می شود گاهی وارد صفحه اصلی شما می شود و گاهی ممکن است از طریق صفحات دیگر به صفحه اصلی شما برسد. از سوی دیگر، زمانی که در حال طراحی و ویرایش صفحه اصلی خود هستید؛ ممکن است از محتوای تکراری استفاده کرده باشید. پس بهتر است از تگ کنونیکال در صفحه اصلی خود استفاده کنید. همچنین به خاطر داشته باشید که با این کار از کاهش رتبه خود جلوگیری می کنید. گاهی ممکن است با استفاده از این تکنیک بتوانید برخی از مشکلات غیرمنتظره خود را بهتر مدیریت کنید.
3. استفاده از تگ زنجیره ای و تگ کنونیکال به طور همزمان ممنوع است
توجه داشته باشید که اگر سیگنالهای مبهم به موتورهای جستجوی گوگل ارسال کنید، به این معنی است که موتورهای جستجو تگ کنونیکال و صفحات شما را به کلی نادیده میگیرند. گاهی ممکن است گوگل خطایی را برای شما ثبت کند، اما به خاطر داشته باشید که در اکثر موارد گوگل خطایی را ثبت نمی کند، اما تاثیر زیادی بر موقعیت شما در گوگل خواهد گذاشت. این به طور جدی تلاش های سئو شما را از بین می برد. از طرف دیگر، به خاطر داشته باشید که تغییر مسیر صفحات روی هم بسیار اشتباه است. چون سیگنال نامفهومی به گوگل ارسال کردید. این موضوع می تواند به طور جدی بر رتبه سایت شما تأثیر بگذارد. برخی از افراد حتی ممکن است صفحات خود را بر روی یکدیگر کنونیکال کنند تا همه صفحات خود را جلو و عقب نگه دارند. انجام این کار ممکن است یک سیگنال مبهم به Google ارسال کند. در این صورت گوگل تمام تگ های کنونیکال شما را که مربوط به این صفحات است نادیده می گیرد. شما به طور غیر مستقیم تمام صفحات خود را به نوایندکس تبدیل می کنید و تمام تلاش شما از بین می رود.
4. از تگ کنونیکال برای محتوای مشابه محصولات فروشگاه استفاده کنید
یکی از مهم ترین نکاتی که در سایت های فروشگاهی باید به آن توجه کنید این است که از تگ کنونیکال فقط برای همان محتوا استفاده نمی شود. اما اگر محتوای شما به محتوای دیگری نزدیک است، بهتر است از single canonical استفاده کنید. توجه داشته باشید که چندین دسته محصول فروشگاه ممکن است حاوی محتوای مشابه باشند. در چنین شرایطی بهتر است برای این موضوع یک برنامه کوتاه مدت و میان مدت داشته باشیم. از طرفی به این نکته توجه کنید که اگر سایت شما طراحی مناسبی دارد و از کال تو اکشن (call to action) مناسبی استفاده کرده اید. در این صورت دیگر نگران سردرگمی مخاطبین خود نخواهید بود. اگر اطلاعات کافی در مورد کال تو اکشن یا دعوت به اقدام ندارید. پیشنهاد می کنم از مقاله CALL TO ACTION یا دعوت به اقدام چیست؟ دیدن فرمایید. توجه داشته باشید که تسلط شما بر این بخش و استفاده تکمیلی از اصول آن با تگ های کنونیکال می تواند تاثیر زیادی بر کیفیت سایت شما داشته باشد.
5. استفاده از تگ کنونیکال برای لینک سازی خارجی
وقتی رفتار برخی سایت های ایرانی و خارجی را بررسی می کنید. متوجه خواهید شد که برخی از این سایت ها محتوای یکسان و مشابه را در چندین سایت به طور همزمان منتشر می کنند. پس حتماً از خود می پرسید که این دوستان چگونه کار می کنند؟ وب مسترها معمولاً یک سایت را به عنوان سایت اصلی نگه می دارند و سایر سایت ها روی آن کنونیکال هستند. این به مدیران وب سایت اجازه می دهد تا قدرت و رتبه سایت اصلی خود را بهبود بخشند. البته اگر این کار را روی مواد مختلف انجام می دهید به این نکته توجه کنید. گوگل تگ کنونیکال شما را نادیده می گیرد. در این صورت رتبه و اعتبار مقالات به صورت متناوب توزیع می شود. در نهایت توجه داشته باشید که استفاده از تگ های کنونیکال محدود نیست و می توانید از چندین تگ کانونیکال برای یک صفحه استفاده کنید. اما هدف شما از انجام این کار این است که به موتورهای جستجو بگویید کدام محتوا برای شما ارزش بیشتری دارد و کدام محتوا برای شما ارزش کمتری دارد. با در نظر گرفتن این موارد، سعی کنید یک استراتژی خاص برای استفاده خود ایجاد کنید. در نهایت توجه داشته باشید که نمی توانید از تگ های کنونیکال برای سایت های چند زبانه خود استفاده کنید. با این کار در تعیین ساختار محتوای خود و به طور کلی محیط جغرافیایی خود دچار مشکل خواهید شد.
برخی از اشتباهات رایج در استفاده از تگ های کنونیکال
تا این مرحله در مقاله، ما به طور کلی با مفاهیم تگ های کنونیکال آشنا شده ایم، اما آنچه باید به آن اشاره کنیم این است که شما می توانید در اولین استفاده از آنها اشتباه کنید. در نتیجه سعی کنید نکات ذکر شده در این قسمت را به دقت بررسی کنید و حتی آن را به خاطر بسپارید تا دچار مشکل نشوید.
اولین اشتباه، مسدود کردن URL تگ کنونیکال با robots.txt
وقتی یک URL را با robots.txt مسدود می کنید، به این معنی است که موتورهای جستجو نمی توانند به آن صفحه دسترسی پیدا کنند. در این صورت ممکن است حتی تگ کنونیکال شما را نخوانند. با این کار، با ارسال اطلاعات نامشخص به موتورهای جستجو، محتوای ارزشمند خود را به طور کامل از بین خواهید برد. اگر این کار را تکرار کنید ممکن است از گوگل نمره منفی بگیرید و مشکلاتی برای شما پیش بیاید.
اشتباه دوم در تنظیم URL کنونیکال بر روی نوایندکس
توجه داشته باشید که تگ کنونیکال و ایندکس دو دستور کاملاً متفاوت هستند و شما حق ندارید این موارد را با یکدیگر مخلوط کنید. با این کار نه تنها اطلاعات اشتباهی برای گوگل ارسال می کنید، بلکه به سایت خود و همچنین محتوای ارزشمند خود آسیب ساختاری وارد می کنید.
اشتباه سوم در استفاده از تگ کنونیکال از صفحات دیگر در صفحه اول مقاله
برخی افراد به دلایل نادرست به دلیل نداشتن دانش کافی در زمینه سئو و تگ کنونیکال، مقاله خود را از صفحه دو و صفحه سه به صفحه اول کنونیکال می کنند. به طور کلی، بهتر است این کار را نکنید، زیرا محتوای شما محتوای تکراری برای گوگل نیست. طبق گفته گوگل، هر صفحه یک صفحه مستقل است و نباید در صفحه اول کنونیکال شود. اگر از تگ canonical برای صفحه اول خود استفاده می کنید. این مانع از ایندکس شدن صفحات بعدی شما توسط گوگل می شود. در این صورت مقاله ارزشمند شما گم می شود. البته به خاطر داشته باشید که به گفته برخی از اساتید سئو، صفحات دوم و سوم را می توان روی صفحه اول کنونیکال کرد. این ممکن است بر اساس الگوریتم های قبلی گوگل مشکلی ایجاد نکند، اما قطعا بر اساس آپدیت جدید خود مشکل ایجاد خواهد کرد. توجه داشته باشید که باید دانش خود را در این زمینه به روز نگه دارید. در غیر این صورت ممکن است دچار مشکل شوید.
اشتباه چهارم در استفاده از تگ های کنونیکال این است که تگ های خود را بررسی نمی کنید
این امکان وجود دارد که مدیر وب سایت در برخی موارد در URL های نسبی یا مطلق خطا کرده باشد. در این صورت، ممکن است صفحه اشتباهی را احراز هویت کنید. از طرفی محتوای تکراری نیز در سایت شما موجود است. اگر تگ کنونیکال کامل است، همیشه سعی کنید URL صفحه تگ شده را بررسی کنید. ببینید آیا موتورهای جستجو به این صفحه دسترسی دارند یا خیر. در غیر این صورت باید آدرس خود را اصلاح کنید. البته برخی معتقدند پس از استفاده از تگ کنونیکال باید گزارش گیری سایت را شروع کنید. نیاز به تخصص در این زمینه وجود دارد. شما می توانید کار خود را به همان روش ساده و ابتدایی انجام دهید. در نهایت به این نکته توجه کنید که هرگز نباید از چندین تگ کنونیکال متوالی برای یک صفحه استفاده کنید. در غیر این صورت گوگل می تواند اشتباه شما را پیدا کند. این امکان وجود دارد که به چندین افزونه یا کدنویسی در منبع سایت کار کنید. در این صورت تگ های ثابت شما ارزش هر دو صفحه را کاملا از بین می برد. سعی کنید روی این موضوع تمرکز کنید. همچنین بخوانید: گوگل سرچ کنسول چیست؟
اشتباه پنجم در استفاده از تگ کنونیکال استفاده از آن با ریدایرکت های 301 است
توجه داشته باشید که به طور کلی بهتر است از تگ کنونیکال با ریدایرکت 301 به هیچ شکل و استراتژی استفاده نکنید. ممکن است فکر کنید که روش کار آنها مشابه است. اما این دو موضوع کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. توجه داشته باشید که باید URL های کنونیکال را به صفحات هدف خود هدایت کنید. شما نباید URL که قرار است ریدایرکت شود را کنونیکال کنید.
اشتباه ششم در استفاده از تگ های کنونیکال این است که محتوای نامرتبط را کنونیکال می کنید
گاهی افراد سعی می کنند از طریق تکنیک های سئو کلاه سیاه با کنونیکال سازی برخی از مقالات با کیفیت با صفحه مورد نظر، اعتبار صفحه را افزایش دهند. ممکن است یک یا دو بار کار کند. اما وقتی گوگل از این موضوع مطلع شود، اعتبار هر دو صفحه را کاملا از بین می برد. با در نظر گرفتن این موضوع، سعی کنید از فناوری برای افزایش ترافیک استفاده نکنید.
اشتباه هفتم در استفاده از تگ های کنونیکال این است که ساختار خاصی برای canonicalization ندارید
توجه داشته باشید که هدف شما از تگ کنونیکال دوگانه است. اولین چیزی که شما به دنبال آن هستید این است که ساختار سایت خود را سازماندهی کنید. موضوع دوم هدف شماست. به این ترتیب اعتبار صفحات خود را حفظ می کنید. زمانی که صفحات خود را بدون تشابه محتوا و به صورت برنامه ای کنونیکال کنید. با ورود بازدیدکنندگان خود به سایت شما کاملا گیج خواهید شد. این ممکن است برای گوگل مشکلی نداشته باشد، اما نرخ تبدیل شما را تا حد زیادی کاهش می دهد و نرخ پرش شما را افزایش می دهد.
سخن آخر
در این مقاله به طور مفصل در مورد تگ های کنونیکال صحبت کردیم. اکنون می توانید از محتوای مشابه و همچنین محصولات مرتبط استفاده کنید. مراقب باشید از این تگ زیاد استفاده نکنید. با استفاده از تگ های کنونیکال، جدا از درک بهتر سایت خود توسط گوگل، می توانید آن را برای بازدیدکنندگان خود نیز ساده تر کنید. در نهایت به این نکته توجه داشته باشید که برای استفاده بهتر از تگ کنونیکال به دانش طراحی سایت و دانش سئو به طور همزمان نیاز خواهید داشت که در این صورت استراتژی های شما نیز بهینه خواهد بود. متشکریم که تا آخر مقاله تگ کنونیکال چیست؟ همراه سئو لرن بودید.
درباره مهدی فاتحی فر
مهدی فاتحی فر هستم سال ها هست که در زمینه سئو فعالیت دارم. علاقه مند به زمینه دیجیتال مارکتینگ هستم.
سایر نوشته های مهدی فاتحی فر
دیدگاهتان را بنویسید