گوگل تگ منیجر چیست؟ Google Tag Manager (GTM)
حذف و افزودن کد به صفحات مختلف وب سایت برای ابزارهای مختلف آمار و تجزیه و تحلیل سایت همیشه مشکلات خاص خود را دارد. این موضوع زمانی تشدید میشود که از چندین ابزار مختلف استفاده میکنید و باید کد سایت را به صورت دستی ویرایش کنید تا کد خاص هر کدام را در صفحات جداگانه درج کنید. خوشبختانه در عصر امروز برای هر مشکلی راه حلی وجود دارد و دستان توانمند گوگل با ارائه ابزاری به نام گوگل تگ منیجر (به اختصار GTM) این مشکل را حل کرده است.
گوگل تگ منیجر از زمان راه اندازی خود در سال 2012 تغییرات زیادی را پشت سر گذاشته است. زمانی که این ابزار برای اولین بار در دسترس علاقه مندان قرار گرفت، کار با آن چندان آسان نبود. اما به تدریج بسیاری از ویژگی ها و قابلیت های آن ساده تر و مختصرتر شده است. با این حال، برای کار با این ابزار مفید، هنوز باید با برخی از اصول و اصول آشنا باشید. در این مقاله سعی کردیم هر آنچه برای آشنایی و استفاده از گوگل تگ منیجر نیاز دارید را توضیح دهیم و نمونه هایی از نحوه کار با آن را به شما نشان دهیم. اما قبل از اینکه به جزئیات بپردازیم، باید بدانیم که گوگل تگ منیجر چیست.
گوگل تگ منیجر چیست؟
برای هضم تر شدن موضوع، بد نیست به شباهت کار یک سیستم مدیریت تگ (TMS) با یک سیستم مدیریت محتوا (CMS، مانند وردپرس) اشاره کنیم. همانطور که به عنوان مثال در وردپرس از طریق یک رابط کاربری می توانید محتوای مورد نظر را بدون دستکاری در کد صفحات سایت منتشر و ویرایش کنید، از طریق گوگل تگ منیجر نیز می توانید از کد مورد نظر استفاده کنید. می توانید (همین کار) را بدون تغییر کد صفحات وب سایت خود انجام دهید.)
هدف سیستم های مدیریت تگ، از جمله گوگل تگ منیجر، ارائه یک محیط کاربرپسند و آسان برای مدیریت آسان و موثر کدهایی است که باید در صفحات مختلف وب سایت خود از طریق یک پلتفرم تحلیلی (مانند گوگل) قرار دهید.
پیشنهاد میشود بخوانید: تگ های هدینگ (heading tags) | تاثیر تگ های هدینگ در سئو
بسیاری از پلتفرم های تجزیه و تحلیل تگ منیجر اختصاصی خود را دارند. مانند راه اندازی از Adobe Analytics. البته، اگرچه تگ منیجر های مختلف از عبارات خاص متفاوتی برای توصیف بخش ها و مفاهیم خاص پلتفرم خود استفاده می کنند، اما همه آنها تا حد زیادی عملکردهای یکسانی را انجام می دهند. علاوه بر این، بسیاری از آنها از پلتفرم های تحلیلی مختلف نیز پشتیبانی می کنند. گوگل تگ منیجر با بسیاری از این پلتفرم ها نیز سازگار است.
گوگل تگ منیجر چگونه کار می کند؟
گوگل تگ منیجر ظرفی دارد که باید آن را در صفحات وب سایت خود قرار دهید. پس از آن کد HTML و جاوا اسکریپتی که از طریق رابط کاربری تگ منیجر تعریف می کنید از طریق این کانتینر اجرا می شود. ظرف گوگل تگ منیجر قطعه ای از کد جاوا اسکریپت (و غیر جاوا اسکریپت) است که اجرای کدهای دیگر (به نام تگ) را امکان پذیر می کند.
مزایای استفاده از گوگل تگ منیجر
تدوین، به روز رسانی و درج تگ ها یک کار پیچیده است. این امر به ویژه در مورد وب سایت های بزرگی که نیاز به به روز رسانی مداوم تگ های خود و اضافه کردن تگ های جدید به صفحات مختلف وب سایت دارند، صادق است. اگر این کارها به درستی انجام نشود، وب سایت شما کند می شود، آمار به درستی نمایش داده نمی شود و در نتیجه بدون دریافت آمار و اطلاعات دقیق، متحمل هزینه های غیر ضروری می شوید. علاوه بر این، مدیریت تگها بدون سیستم ایمن زمانبر و ناکارآمد خواهد بود.
پیشنهاد میشود بخوانید: UX چیست؟ تجربه کاربری چیست؟
اکنون که با گوگل تگ منیجر و اهمیت آن آشنا شدید، در این قسمت به ۷ مزیت اصلی آن اشاره می کنیم:
1. سهولت استفاده: گوگل تگ منیجر به کاربر این امکان را می دهد که بدون تغییر کد سایت، تغییرات لازم را انجام دهد و تگ های جدید را به سایت اضافه کند.
2. تسهیل و تسریع در روند به روز رسانی سایت: از آنجایی که تغییرات مورد نظر از طریق یک محیط مجزا از وب سایت و نه در صفحات جداگانه انجام می شود، نیازی به ارتقاء نرم افزار وب سایت، افزودن افزونه، تغییر طراحی و مواردی از این قبیل نیست. کار را بسیار آسان تر می کند.
3. امکان رفع مشکل قبل از انتشار: گوگل تگ منیجر به شما اجازه می دهد تا عملکرد هر تگ را قبل از انتشار پیش نمایش کنید. بنابراین، عملکرد مناسب تگ ها در وب سایت تضمین می شود.
4. قابل کپی کردن: هر بار که تغییری را از طریق گوگل تگ منیجر منتشر می کنید، نسخه قبلی ذخیره می شود. بنابراین هر زمان که بخواهید می توانید به راحتی تغییرات را لغو کنید. این ویژگی سازماندهی اقدامات انجام شده در تگ منیجر را بهبود می بخشد. این کار تصحیح خطاهای احتمالی را آسان می کند و امکان تنظیم تگ های یکسان را در بین کانتینرها فراهم می کند.
5. امکان مدیریت کاربران و تعیین سطح اختیارات: گوگل تگ منیجر امکان تعیین سطح اقتدار کاربران، کنترل و تعیین اینکه چه کسانی قادر به ایجاد تغییرات در وب سایت هستند را فراهم می کند و تگ ها به ایجاد و ارتباط آن موضوعات کمک می کند.
6. وجود تگ های پیش فرض: چندین تگ مهم به صورت پیش فرض در گوگل تگ منیجر تعبیه شده است. بنابراین، حتی اگر شما یا تیم بازاریابی شما مهارت های کدنویسی لازم را ندارید، می توانید به راحتی با کمی دانش اولیه، تگ را مطابق با نیاز خود ویرایش و شخصی سازی کنید.
7. ردیابی رویداد: در گذشته، برای ردیابی رویدادهای مربوط به بازدیدکنندگان، مانند کلیکها، نرخ تعامل ویدیو، و وضعیت ارسال فرم، باید کد خاصی را به هر صفحه اضافه میکردید. توانایی ردیابی خودکار رویدادها در گوگل تگ منیجر نیاز به افزودن کد برای هر جزء را از بین می برد. در عوض، میتوانید لینک ها و دکمهها را بر اساس ویژگیهای آنها یا با استفاده از یک ساختار نامگذاری استاندارد هدفگیری کنید.
گوگل تگ منیجر را پیکربندی کنید
برای استفاده از گوگل تگ منیجر، باید یک حساب کاربری برای وب سایتی که می خواهید تگ کنید ایجاد کنید. برای این منظور وارد سایت گوگل تگ منیجر شوید (کاربرانی که در ایران زندگی می کنند به نرم افزار تغییر IP نیاز خواهند داشت) و بر روی دکمه Create Account کلیک کنید. سپس یک نام برای حساب خود انتخاب کنید و روی دکمه Continue کلیک کنید.
سپس یک نام برای کانتینر انتخاب کنید و پس از وارد کردن آدرس مورد نظر بر روی دکمه Create کلیک کنید. در مرحله بعد، شرایط استفاده گوگل را مشاهده می کنید که با فشار دادن دکمه بله، آن را می پذیرید تا رابط کاربری گوگل تگ منیجر بارگذاری شود. در این مرحله کدهایی که باید در وب سایت خود قرار دهید به شما نشان داده می شود.
این دو کد هستند:
1. کد اول از جاوا اسکریپت برای اجرای تگ استفاده می کند که طبق دستورالعمل تگ منیجر باید در قسمت تمام صفحات وب سایت شما باشد.
2. کد دوم یک iframe HTML است که در مواقعی که استفاده از جاوا اسکریپت ممکن نیست استفاده می شود. این کد باید بعد از تگ افتتاحیه قرار گیرد.
اگر هیچ کدی در صفحه ظاهر نشد یا صفحه کد را ببندید، می توانید با کلیک بر روی شماره شناسایی (ID) ظرف گوگل تگ منیجر خود، صفحه کد را فراخوانی کنید.
تگ ها، محرک ها و متغیرها (Tag، Trigger و Variable)
منوی کناری در گوگل تگ منیجر دارای سه بخش به نامهای Tags، Triggers و Variables است. این سه مورد اساس و پایه نحوه عملکرد تگ منیجر هستند و میتوانید تعریف هر کدام را در اینجا بیابید:
Tag: تگ ها کدی هستند که مشخص می کند گوگل تگ منیجر باید در صفحه مورد نظر چه کاری انجام دهد. مثلا ارسال تعداد بازدید به گوگل آنالیتیکس.
Trigger: تگ محرک حالت اجرا است. به عنوان مثال، ما یک Trigger تعریف می کنیم تا تگ تنها زمانی اجرا شود که کاربر از صفحه ای که آدرس /blog/ دارد بازدید کند.
Variable: متغیرها مقادیر فعال کننده ها و تگ هایی هستند که زمان اجرای تگ را تعیین می کنند. علاوه بر متغیرهای پیشفرض، گوگل تگ منیجر به شما امکان تعریف و استفاده از متغیرهای شخصیسازی شده را نیز میدهد.
در بخش های بعدی نحوه استفاده از این قطعات را شرح خواهیم داد.
یک تگ ایجاد کنید
در اینجا یک مثال ساده از ایجاد یک برچسب برای ردیابی بازدید از صفحه (تعداد بازدید) در یک سایت را به شما آموزش می دهیم تا سه مفهوم بالا ملموس تر شوند.
پیشنهاد میشود بخوانید: تگ کنونیکال چیست؟
برای شروع به منوی کناری رابط کاربری گوگل تگ منیجر رفته و روی گزینه Tags کلیک کنید. سپس از سمت راست روی دکمه new کلیک کنید و سپس پیکربندی تگ را شروع کنید.
پس از آن می توانید نامی برای تگ جدید انتخاب کنید و اگر قرار است اطلاعاتی به گوگل آنالیتیکس ارسال شود، از لیست ظاهر شده نوع آن را انتخاب کنید.
سپس تنظیمات تگ را انجام می دهیم. در اینجا باید صفحه نمایش را در قسمت Track Type انتخاب کنید.
اکنون باید بخش تنظیمات گوگل آنالیتیکس را راه اندازی کنید. انجام صحیح این مرحله برای ارسال اطلاعات مورد نظر به گوگل آنالیتیکس ضروری است. دو راه برای انجام این کار وجود دارد:
1. به وب سایت Google Analytics بروید سپس به Admin > Property Settings > Tracking ID رفته و کدی که ظاهر می شود را کپی کنید. در گوگل تگ منیجر، منوی کشویی تنظیمات گوگل آنالیتیکس را باز کرده و New Variable را انتخاب کنید و کدی را که کپی کرده اید وارد کنید. متغیر را نامگذاری کنید و آن را ذخیره کنید. سپس تیک گزینه Enable overriding setting in this tag را بزنید، یک نام برای تگ انتخاب کنید و با استفاده از دکمه Save آن را ذخیره کنید.
2. یا می توانید یک متغیر ثابت سفارشی حاوی شناسه خود ایجاد کنید و آن را از منوی تنظیمات Google Analytics انتخاب کنید. بنابراین اکنون دیگر نیازی به ذخیره آن نخواهید داشت.
روش دوم ما را با موضوع متغیرها آشنا می کند.
در مورد متغیرها
یک متغیر برای ایجاد یک تگ مورد نیاز است. در قسمت Variables گوگل تگ منیجر دو گزینه قابل مشاهده است: متغیرهای داخلی که متغیرهای پیش فرض تگ منیجر هستند و متغیرهای تعریف شده توسط کاربر که متغیرهایی هستند که خودتان تعریف می کنید.
متغیرهای پیش فرض متغیرهایی هستند که گوگل تگ منیجر می تواند با شناسایی عناصر موجود در تگ برای شما تعریف کند. رایج ترین انواع متغیرها در این قسمت تعریف شده است. اگر حداقل معیارهای لازم برای شناسایی عناصر کد در وب سایت وجود نداشته باشد، استفاده از متغیرهای پیش فرض امکان پذیر نخواهد بود و باید از طریق قسمت متغیرهای تعریف شده توسط کاربر، متغیرهای سفارشی خود را تعریف کنید. برای مشاهده متغیرهای پیش فرض گوگل به همراه تعاریف آنها، به اینجا بروید.
متغیرهای سفارشی دارای مقادیری هستند که شما برای آنها تعریف می کنید. این مقدار می تواند یک عدد، URL یا نام و غیره باشد. برای مثال، می توانید یک متغیر ثابت برای شناسه حساب Google Analytics خود ایجاد کنید. با ایجاد این متغیر، دیگر نیازی به رفتن به حساب کاربری خود در Analytics برای وارد کردن شناسه خود ندارید. برای این منظور مسیر زیر را دنبال کنید:
متغیر تعریف شده توسط کاربر > New > Variable configuration > Constant > Value (شناسه Google Analytics خود را در اینجا وارد کنید) > Save.
به مثال خود برمی گردیم و مراحل ایجاد تگ را در تگ منیجر ادامه می دهیم. اکنون می توانید یک متغیر استاتیک را وارد کنید. تیک گزینه Enable overriding setting را در این تگ بردارید و Variable ID را با استفاده از منوی تنظیمات Google Analytics انتخاب کنید.
اکنون می توانیم trigger را ایجاد کنیم که باعث می شود تگ pageview ما اجرا شود. در صفحه ای که برای ایجاد یک تگ جدید باز می شود (و اکنون که بالای آن را انجام داده اید)، در قسمت پیکربندی برچسب، روی Triggering کلیک کنید. اگر فعال کننده مورد نظر خود را نمی بینید، علامت + را در گوشه سمت راست کلیک کنید.
نمایش صفحه را به عنوان نوع فعال کننده انتخاب کنید و نامی برای این فعال کننده انتخاب کنید.
تست تگ
خوب، حالا که یک تگ ایجاد کرده اید، چگونه می دانید که به درستی کار می کند؟ برای این منظور روی دکمه Preview در سمت راست رابط کاربری گوگل تگ منیجر کلیک کنید. اکنون تصویر به دو قسمت تقسیم می شود (مانند محیط ابزارهای توسعه کروم) که سایت شما در بالا و محیط تگ منیجر در پایین قرار دارد.
پلاگین های کاربردی برای تست تگ های گوگل تگ منیجر
یکی از موثرترین افزونه های مرورگر کروم برای گوگل تگ منیجر افزونه GTM Debugger است. پس از نصب افزونه، با فشردن دکمه های F12 و F5 می توانید اطلاعات مربوط به رویدادهای بارگذاری صفحه و بازدیدهای گوگل آنالیتیکس (تعامل هایی که باعث ارسال اطلاعات به تجزیه و تحلیل می شود) را مشاهده کنید. توجه داشته باشید که این افزونه فقط اطلاعات مربوط به تگ های فعال را در container تگ منیجر گوگل نشان می دهد.
کاربرد گوگل تگ منیجر
گوگل تگ منیجر یک ابزار مدیریت برچسب است که به شما امکان می دهد برچسب هایی را که در وب سایت خود استفاده می کنید، به راحتی و با دقت بالا مدیریت کنید. این ابزار از جمله کاربردهای آن عبارت است از:
1- مدیریت برچسب های مرتبط با تبلیغات: با استفاده از گوگل تگ منیجر، شما می توانید برچسب های مربوط به تبلیغات را مدیریت کنید و به صورت دقیق نتایج تبلیغات خود را پیگیری کنید.
2- مدیریت برچسب های مرتبط با ترافیک وب سایت: با استفاده از گوگل تگ منیجر، شما می توانید برچسب های مربوط به ترافیک وب سایت خود را مدیریت کنید و با اطلاعات دقیقی در مورد رفتار کاربران در سایت خود آشنا شوید.
3- مدیریت برچسب های مرتبط با تحلیل داده ها: با استفاده از گوگل تگ منیجر، شما می توانید برچسب هایی که در رابطه با تحلیل داده های وب سایت خود استفاده می کنید را مدیریت کنید و به صورت دقیق نتایج تحلیل داده های خود را پیگیری کنید.
با استفاده از گوگل تگ منیجر، شما می توانید برچسب های خود را به راحتی مدیریت کرده و به صورت دقیق نتایج کارهای خود را پیگیری کنید.
درباره مهدی فاتحی فر
مهدی فاتحی فر هستم مدیر و موسس سئو لرن. سال ها هست که در زمینه سئو بصورت کاملا تخصصی فعالیت دارم. تا به حال توانسته ام تجربیات زیادی را در سئو کسب کنم، عاشق آموزش دادن سئو به همه علاقه مندان به این حوزه هستم.
سایر نوشته های مهدی فاتحی فر
دیدگاهتان را بنویسید